EU chce mít středisko k řízení vojenských výcvikových misí

06.03.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie chce lepším, racionálnějším a efektivnějším způsobem řídit své vojenské výcvikové mise, například v Africe. Napomoci tomu má nové vojenské řídicí a plánovací středisko, o jehož zřízení by podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové měli dnes rozhodnout ministři zahraničí a obrany členských zemí osmadvacítky.

„Není to evropská armáda, jde o efektivnější způsob řízení naší vojenské práce. I tak to ale bude velký krok vpřed,“ prohlásila Mogheriniová při příchodu na jednání. Středisko má existovat v rámci evropské diplomatické služby a má organizovat a řídit poradní a výcvikové mise v rámci Společné obranné a bezpečnostní politiky (CSDP). Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je potřeba, aby byla Evropa schopna samostatného plánování.

EU se důsledně vyhýbá používání slova „velitelství“ a hovoří o „schopnosti operačního plánování a řízení“. Podle Mogheriniové je cílem zajistit, aby byla EU v oblasti bezpečnosti a obrany „věrohodnější, spolehlivější a silnější“. Unie podle ní sází na integrovaný přístup ke krizím, kdy obranné nástroje využívá společně s diplomacií a humanitární a rozvojovou pomocí.

K akci by stačila dohoda několika států místo všech

Zaorálek novinářům připomněl také unijní snahu o ustavení skutečně funkčních bojových uskupení. „Třeba aby nebyly vázány na to, že se na tom musí shodnout úplně všichni. Že se třeba může dohodnout pět či šest států a nezastaví je veto nebo debata ostatních. A když si řeknou, že někde pomohou, tak to udělají,“ poznamenal.

O konceptu známém jako „trvalá strukturovaná spolupráce“ se podle Zaorálka mluví dlouho. „Je nejvyšší čas, abychom takovou akceschopnost skutečně vytvořili. Pokládám to za jednu ze zásadních věcí, když se bavíme o Evropě, abychom si vytvořili schopnost akce,“ řekl český ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek