Komise chce zlepšit dohled nad hospodářskou soutěží

23.03.2017
Euroskop, čtk

Účinnější reakci národních orgánů zemí EU v otázkách hospodářské soutěže mají umožnit nová pravidla, která ve středu navrhla Evropská komise. Podle eurokomisařky pro tuto oblast Margrethe Vestagerová má návrh zajistit, že úřady budou mít potřebné finanční i lidské zdroje a budou moci snadněji například získávat fyzické i digitální důkazy. Pro své rozhodování budou mít zajištěnu také potřebnou nezávislost.

„Chceme, aby všechny vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž byly schopny přijímat rozhodnutí zcela nezávisle a měly k dispozici účinné nástroje k zastavení protiprávního jednání i k ukládání sankcí za porušování předpisů,“ uvedla Vestagerová.

Evropská komise a orgány pro hospodářskou soutěž unijních zemí na prosazování evropských pravidel v oblasti hospodářské soutěže úzce spolupracují ve snaze o jednotné uplatňování antimonopolních pravidel EU všemi stranami.

Od roku 2004 přijala Komise a vnitrostátní orgány více než 1000 rozhodnutí při šetření nejrůznějších případů ve všech odvětvích hospodářství. V letech 2004 až 2014 přijaly vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž přes 85 procent všech rozhodnutí, u nichž se uplatňovala antimonopolní pravidla EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek