O bankovní úřad EU bude ČR soupeřit s Lucemburskem

31.03.2017
Euroskop, čtk

Evropský bankovní úřad (EBA) by se po vystoupení Británie z Evropské unie (EU) mohl přestěhovat z Londýna do Lucemburska. Lucemburk podle agentury Reuters tvrdí, že má legální právo, aby tuto instituci hostil. Mezi zájemce hostit nové sídlo EBA patří i Česká republika.

Premiér Xavier Bettel poslal ve středu představitelům EU dopis, ve kterém se dovolává práva svého státu hostit sídlo EBA. Odvolává se přitom na rozhodnutí hlav evropských států z roku 1965, v němž vyjadřují vůli umístit v Lucembursku všechny evropské orgány, „jež mají co do činění s financemi“.

To, že Evropská centrální banka (ECB) se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem a EBA jsou mimo Lucemburk, představuje výjimku a země to předem odsouhlasila. „Nyní žádáme, aby se rozhodnutí z roku 1965 respektovalo, a chceme, aby se novým sídlem EBA stal Lucemburk,“ uvedla lucemburská vládní mluvčí.

Ve prospěch ČR může hrát pověst kvalitního bankovního dozoru

Úřad EBA byl založen v roce 2011 v reakci na světovou finanční krizi. Působí jako regulátor bankovního sektoru v EU, jeho úkolem je mimo jiné formulovat a koordinovat bankovní pravidla. O to, aby EBA sídlil napříště v Praze, usiluje česká vláda. Argumentuje tím, že Česká republika má kvalitní bankovní dozor uznávaný v celé Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek