Europoslanci určili jako svou prioritu pro brexit práva občanů

05.04.2017
Euroskop, čtk

Během výstupových jednání Evropské unie s Británií a v následné dohodě o odluce je klíčové zaručit rovná práva všech občanů EU a také Britů. V dnes přijatém společném usnesení se na tom shodl Evropský parlament, který v závěru jednání o takzvaném brexitu bude veškeré dohody a ujednání potvrzovat.

Evropští zákonodárci připomněli, že dohoda o vystoupení stejně jako dohoda o budoucích vztazích mezi EU a Británií mohou být sjednány pouze se souhlasem Evropského parlamentu, který se ale přímo jednání účastnit nebude. Z tohoto důvodu proto nyní poslanci stanovili své klíčové zájmy.

Usnesení, za kterým stáli socialisté, liberálové, lidovci i zelení, podpořila drtivá většina poslanců. Za nejzásadnější považují europoslanci otázku práv občanů ostatních 27 unijních zemí žijících v Británii a také Britů žijících v unii, pro které žádají spravedlivé zacházení a uplatňování zásad rovnosti a nediskriminace.

Europoslanci chtějí, aby dohoda o vystoupení a veškerá případná ustanovení vstoupily v platnost v dostatečném předstihu před volbami do Evropského parlamentu. Ty jsou plánovány na květen 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek