Evropská komise posoudí dopady maďarského zákona o školách

13.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu vyjádřila znepokojení nad kroky maďarské vlády, zejména sporným zákonem o vysokých školách. Místopředseda komise Frans Timmermas pohrozil Budapešti možným zahájením procedury pro porušení práva a hodnot Evropské unie. Budapešť vidí za obviněními z Bruselu pomstu za odlišný pohled na migrační problém.

Komise se zabývala především sporným zákonem o vysokých školách, který je podle komentářů namířen proti Středoevropské univerzitě (CEU), již v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik Orbánovy vlády.

Diskutovala rovněž o návrhu zákona o zahraničním financování nevládních organizací, o azylovém zákonu umožňujícím systematické zadržování všech žadatelů o azyl či ohledně uplatňování zákazu diskriminace vůči romským dětem při vzdělávání.

Komise posoudí negativní dopad na unijní principy

Komise podle Timmermanse posoudí možný negativní dopad nového maďarského zákona na unijní principy svobodného pohybu zboží, služeb, financí a lidí. Vyšetřování by mělo být dokončeno „co nejdříve“, komise pak zváží přijetí dalších kroků do konce dubna. Navzdory kritickému hodnocení maďarských kroků Timmermas také poznamenal, že v Maďarsku z formálního hlediska nehrozí „systematické ohrožení unijního práva a společných hodnot“.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács prohlásil, že „útok“ z Bruselu má dotlačit Budapešť k souhlasu s kvótami na přerozdělování migrantů a ke zrušení uzavření hranic. Avšak Maďarsko se nezřekne svého odmítavého postoje vůči migraci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek