Evropská komise chce sladit boj proti projevům nenávisti

24.04.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise zvažuje legislativní kroky k harmonizaci metod, kterými internetové platformy jako Facebook, Twitter či Google postupují proti projevům nenávisti a podněcování k násilí. Vyplývá to z návrhu dokumentu, ke kterému získala přístup agentura Reuters.

Evropská komise v návrhu upozorňuje na velké rozdíly v „přístupu k odstraňování ilegálního obsahu, jako jsou výzvy k terorismu či projevy nenávisti“. „Tyto rozdíly mohou být v některých případech opodstatněné (například u některých typů nezákonného obsahu), v jiných případech však snižují efektivitu tohoto systému (například působením prodlev při odstraňování teroristické propagandy),“ dodává.

Komise by proto podle dokumentu mohla do konce roku přijít s legislativními i nelegislativními nástroji pro řešení „právní fragmentace a nejistoty spojené s odstraňováním ilegálního obsahu internetovými platformami“.

Společnosti Facebook, Twitter, Google a Microsoft se loni s Evropskou komisí dohodly na kodexu, který má napomoci v boji proti šíření nenávistných projevů na internetu. Firmy se podle kodexu mají snažit do 24 hodin od upozornění prověřit, zda je nějaký obsah závadný. V případě, že tomu tak bude, jej mají odstranit nebo k němu deaktivovat přístup. Evropská komise však firmy kritizuje, že nepostupují s dostatečnou rychlostí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek