Europoslanci si odhlasovali 7000 eur měsíčně

23.06.2005
Od roku 2009 budou mít všichni stejný plat.

Evropský parlament dnes schválil nový status svých poslanců, který bude platit od roku 2009. Poprvé v dějinách EP budou mít všichni europoslanci stejný plat, a to 7000 eur měsíčně (210.000 Kč).
Podle lucemburského ministra pro EU Nicolase Schmita schválí status příští týden bez debaty členské státy v Radě EU. Při všech minulých pokusech narazil tento zákon v poslední chvíli na odpor Německa, jemuž se nelíbila přílišná výše platů europoslanců, nebo Itálie, podle níž byly moc nízké.
Pro návrh se vyslovilo 403 ze 732 europoslanců, proti bylo 89 a 92 se zdrželo hlasování. Čeští členové EP byli podle všeho všichni pro. „Je dobře, že se po tolika letech debaty pro naše nástupce v EP vyřeší jasně otázka jejich práv a povinností,“ řekl ČTK český poslanec Libor Rouček (ČSSD). Považuje za anomálii, že komisaři či soudci Evropského soudního dvora jsou placeni podle rovných podmínek z rozpočtu EU, zatímco europoslanci nikoli.
Také podle Jana Zahradila (ODS) je logické, že se platy europoslanců srovnají na stejnou úroveň. „Ve všech evropských institucích to tak je, Evropský parlament je jediný, kde se platy liší,“ poznamenal. Jak v Evropské komisi, kde působí Vladimír Špidla, tak v Eurostatu, kde zakotvila Marie Bohatá či v Evropské investiční bance, pro kterou pracuje Ivan Pilip, mají zaměstnanci na stejných pozicích rovněž stejné mzdy.
Platy europoslanců se dnes rovnají zhruba mzdám poslanců národních parlamentů, v některých případech, například českém, jsou upraveny národními zákony. Vede to k tomu, že například maďarský člen EP bere 800 eur měsíčně (24.000 Kč), zatímco italský 12.000 eur (360.000 Kč); Češi jsou ve spodní části tabulky se 60.000 korunami. Tento systém zůstane zachován ještě čtyři roky.
Do roku 2009 budou mít europoslanci také možnost nárokovat vyšší cestovní výdaje, než jaké skutečně měli, protože EP je proplácí nyní paušálně podle vzdálenosti. Poté jim budou hrazeny jen skutečné náklady proti předloženým letenkám a jízdenkám.

Sdílet tento příspěvek