Juncker míří do Londýna na jednání o brexitu s Mayovou

26.04.2017
Euroskop

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a vyjednavač Evropské komise pro brexit Michel Barnier dnes budou v Londýně hovořit s britskou premiérkou Theresou Mayovou o nadcházejícím vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie. Už minulý týden se v Londýně s Mayovou setkal předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Po schůzce naznačil, že pokud se do konce letošního roku podaří dohodnout základní oblasti podoby britského odchodu jako takového, mohou příští rok začít jednání o budoucnosti vzájemných vztahů.

Skutečné politické rozhovory by měly začít až po 8. červnu, kdy se v Británii uskuteční předčasné parlamentní volby. Ty prosadila Mayová právě s poukazem na jednání o brexitu a na neshody v současném britském parlamentu.

Londýn i Brusel dávají předem najevo, jaké budou jejich hlavní priority. Ze strany EU to bude především zajištění práv evropských občanů v Británii, přičemž Mayová by mohla chtít omezit imigraci ze zemí EU. Pro Londýn pak představuje jednu ze zásadních otázek budoucnost finančního sektoru.

Před odjezdem do Londýna se Juncker na pracovním obědě setká s šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem. Tuskův návrh politického rámce pro jednání o brexitu by měl v sobotu potvrdit mimořádný summit unie. Na základě těchto vodítek pak komise připraví konkrétní vyjednávací mandát, který bude – opět po schválení členskými státy – realizovat Barnierův tým.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek