EK zahájila s Maďarskem řízení kvůli zákonu o vysokých školách

27.04.2017
Euroskop, čtk

Maďarsko včera od Evropské komise dostalo měsíc na vysvětlení svého nového zákona o vysokých školách, který podle komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Maďarský premiér Viktor Orbán odpoledne v europarlamentu normu hájil a jako nepodložená odmítl obvinění, že by byla cíleně namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU). Spor o tento zákon a o další konkrétní právní normy či jejich návrhy je však jen částí hlubšího a trvalejšího konfliktu mezi Orbánovým Maďarskem a evropskými politiky v Bruselu.

Podle komise, která požádala Budapešť o vysvětlení, není maďarský zákon v souladu se základními tržními svobodami unie, především se svobodou nabízet služby a zakládat společnosti a také s akademickými svobodami a právem na vzdělávání. Porušuje podle komise také právní závazky EU týkající se mezinárodního obchodního práva.

Komise dál prověřuje například maďarská azylová pravidla či návrh zákona o nevládních organizacích, který podle kritiků i Timmermanse může zmenšovat prostor pro občanskou společnost v zemi. Orbán kritiku návrhu zákona o nevládních organizacích odmítl s tím, že snahou je jen vyšší transparentnost jejich finančních a dalších zájmů, které reprezentují.

„Pokud tyto diskuse nepřinesou reálné výsledky, nebudeme váhat s dalšími kroky,“ varoval Timmermans. Připomněl také trvající diskriminaci romské menšiny či nedostatečnou pracovněprávní ochranu těhotných žen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek