Barnier nepředpokládá, že by rozhovory s Brity zkrachovaly

23.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie v pondělí dokončila své přípravy na dvouletá vyjednávání s Londýnem o odchodu Británie z bloku. Zástupci ostatních 27 členských zemí potvrdili konkrétní mandát někdejšímu eurokomisaři Michelu Barnierovi, který za unijní stranu rozhovory povede. On sám novinářům řekl, že EU je na rozhovory dobře připravena a že by chtěl jejich první kolo uskutečnit v týdnu od 19. června. Britové by se mimo EU měli ocitnout na jaře 2019.

„Rád bych naše britské partnery viděl u jednacího stolu co nejdříve,“ poznamenal v pondělí hlavní unijní vyjednávač. Rozhovory samotné ale mohou začít až po britských parlamentních volbách 8. června. Start okolo 19. června by Barnierovi umožnil informovat o začátku jednání summit EU, který se v Bruselu sejde 22. a 23. června.

Barnier nepředpokládá, že by rozhovory s Brity mohly skončit krachem. „Budou složité a těžké, to ano. Ale je podle mne daleko důležitější vytvořit nové partnerství, na tuto perspektivu by se nemělo zapomínat,“ poznamenal s tím, že k tomu je potřeba dosáhnout úspěchu v první fázi rozhovorů.

Barnier také před novináři potvrdil, že EU hodlá „v zájmu transparentnosti“ zveřejňovat své vyjednávací pozice a dokumenty k jednání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek