Katainen: Investice do obrany zůstávají v ruku členských států

25.05.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie silnější v oblastech bezpečnosti a obrany bude posílením pro Severoatlantickou alianci, prohlásila ve středu šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Místopředseda komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen připomněl, že podmínkou silné obrany je také silný obranný průmysl.

Mogheriniová připomněla, že EU a aliance se dohodly na spolupráci ve 42 konkrétních projektech od kybernetické bezpečnosti a hybridních hrozeb po spolupráci při námořních operacích ve Středozemním moři. Obě organizace, které sídlí v Bruselu a mají většinu společných členů, se roky v zásadě ignorovaly. Spolupracovat více začaly až v posledních letech, především v důsledku zhoršující se mezinárodní situace v okolí Evropy.

Evropské obraně a bezpečnosti bude věnována rozsáhlá konference na vysoké úrovni, která se odehraje v Praze 7. června. Do té doby chce Evropská komise zahájit fungování Evropského obranného fondu a předložit podrobnější materiál s možnými scénáři budoucího vývoje evropské obrany.

Státy by spoluprací v obranném průmyslu ušetřily

Jak ve středu připomněl místopředseda komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen, je podmínkou silné obrany také silný obranný průmysl. „Investice do obranných schopností zůstávají v rukou členských států a rozpočet EU nemůže v oblasti obrany nahradit vnitrostátní rozpočty. Existují však jasné ekonomické a průmyslové důvody pro větší spolupráci,“ uvedl.

Podle odhadů samotné komise nedostatek spolupráce mezi členskými státy v obranné oblasti stojí 25 až 100 miliard eur ročně (675 miliard až 2,7 bilionu Kč). Asi 80 procent zakázek a více než 90 procent výzkumu a technologického rozvoje probíhá na vnitrostátní úrovni. Sdruženým zadáváním veřejných zakázek by se dalo ročně ušetřit až 30 procent obranných výdajů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek