Podle Junckera by EU neměla solidaritu vynucovat skrze fondy

01.06.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nesouhlasí s návrhem německé vlády, aby dotace z unijních fondů byly napříště vázány na dodržování zásad právního státu v jednotlivých členských zemích. Svůj negativní postoj dnes Juncker vyjádřil v Berlíně při diskuzi o budoucnosti Evropské unie po odchodu Británie, které se mimo jiné účastnili německý ministr financí Wolfgang Schäuble a šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel.

Německá vláda vypracovala dokument, v němž jako součást reformy takzvaných kohezních fondů EU navrhuje i zmrazit přístup k těmto unijním penězům těm zemím, které nedodrží standardy vlády práva podle měřítek EU. O dokumentu v úterý informovala agentura Reuters, která má vládní dokument k dispozici.

„Myslím, že by se to nemělo dělat,“ odpověděl dnes Juncker na dotaz, zda německý návrh podporuje. Dodal, že Evropská komise má k dispozici jiné možnosti, jak dát najevo, že solidarita není jednosměrná ulice.

Juncker rovněž řekl, že nejnaléhavějším úkolem, jemuž dnes EU čelí, je dokončení bankovní unie a unie kapitálových trhů. Až pak by mělo následovat prohloubení spolupráce uvnitř eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek