Komise nabídne tři scénáře vývoje evropské obrany

07.06.2017
Euroskop, čtk

Pouhých několik dní před rozsáhlou pražskou konferencí o budoucnosti evropské obrany a bezpečnosti dnes Evropská komise zveřejní materiál, ve kterém nabídne různé cesty, jimiž by se v této oblasti mohla EU ubírat. Představí zároveň konkrétní návrh na vznik Evropského obranného fondu (European Defense Fund – EDF), který by měl v budoucnu přispět k lepší koordinaci investic do rozvoje obranných a bezpečnostních schopností zemí unie.

Podle informací ČTK by měla komise nabídnout tři scénáře možného dalšího vývoje evropské obrany, od v zásadě dobrovolné užší spolupráce těch, kdo spolupracovat chtějí, až po vysokou míru integrace zdrojů a schopností členských zemí v této oblasti. Zmíněny by měly být souvislosti spolupráce EU a NATO, ale i různá míra možností unie provádět společné bezpečnostní a obranné operace například v blízkém okolí.

O posílení spolupráce zemí EU v obranné a bezpečnostní oblasti, která by doplnila a posílila jejich kooperaci v rámci NATO, se více mluví v posledních letech, také v důsledku zhoršujících se vztahů s Ruskem. Evropští politici věc zmiňují též v souvislosti s přístupem americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa k Severoatlantické alianci.

Návrh na fond EDF počítá podle diplomatických informací s asi 5,5 miliardami eur (přes 148 miliard Kč) nejen na vývoj, ale také na spolupráci členských států EU při rozvoji schopností a akvizici vybavení a techniky. Evropská komise už dříve uvedla, že lepší koordinací a společným postupem v této oblasti by státy mohly ušetřit okolo 30 procent nákladů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek