Europoslanci budou hlasovat o snazším označování spotřebičů

13.06.2017
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu dnes budou na plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovat mimo jiné o nových, jednodušších energetických štítcích na domácí spotřebiče. Nový systém má ulehčit zákazníkům výběr energeticky úspornějších produktů, snížit spotřebu energie a zároveň povzbudit výrobce k inovaci a investicím do energeticky méně náročných výrobků.

Europoslanci budou jednat také o legislativě, která má členským zemím pomoci dosáhnout cíle snížení emisí do roku 2030 o 30 procent oproti úrovni z roku 2005 v souladu s pařížskou klimatickou dohodou. O opatřeních budou hlasovat ve středu, kdy také budou projednávat rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstoupení USA od pařížské dohody.

Poslanci se dnes také formálně vysloví k seznamu zemí ucházejících se o titul Evropská hlavní města kultury pro roky 2020 až 2033. Na Česko připadá první pololetí roku 2028. Evropský parlament rovněž oslaví 30 let programu Erasmus, který zahrnuje studentské výměny, vzdělávací programy, dobrovolnickou činnost nebo výměnné pobyty pro učitele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek