Komise spouští aplikaci pro účastníky programu Erasmus

13.06.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament si dnes ve Štrasburku na slavnostním ceremoniálu připomněl 30 let programu Erasmus podporujícího mimo jiné mobilitu studentů i učitelů. Evropská komise oznámila, že u příležitosti výročí spouští mobilní aplikaci pro účastníky programu.

Aplikace umožní mimo jiné sledovat pokrok v různých administrativních procesech před, během i po pobytu v zahraničí, sdílet různé tipy a také učit se cizí jazyk. První verze aplikace je již dostupná pro operační systémy iOS i Android.

„Doufám, že Erasmus v příštím období bude ještě ambicióznější, protože nás otevírá světu a brání izolaci,“ řekl poslancům předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Připomněl, že programem prošlo i několik členů komise. Každé euro investované do Erasmu je podle něj „investicí do budoucnosti a do lidí“.

Více o aplikaci na stránkách Evropské komise

Podle české europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) je Erasmus jedním z největších úspěchů evropské integrace. „Čísla mluví za vše: v rámci tohoto programu mělo možnost studovat a získávat první pracovní zkušenosti v zahraničí již více než devět milionů Evropanů, z toho více než 280.000 Čechů,“ uvedla Šojdrová, která se Erasmem zabývá ve výboru EP pro kulturu a vzdělání.

Erasmus začal jako studentský výměnný program. Nyní zahrnuje několik vzdělávacích a výměnných programů i pro střední školy a učňovské obory, ale i výměnné pobyty pro učitele, dobrovolnickou činnost a sport. Programu se účastní 33 zemí, včetně zemí mimo EU – Turecka, Makedonie, Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Rozpočet programu pro období 2014 – 2020 je 14,7 miliard eur.

„Erasmus by měl být šancí pro všechny mladé Evropany, nezávisle na příjmech jednotlivých rodin,“ řekl předseda europarlamentu Antonio Tajani.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek