Konflikt Chiraka s Blairem může zničit EU, tvrdí Barroso

01.07.2005
Předseda Evropské komise Barroso naznačil, že spor mezi Velskou Británií a Francií by mohl znamenat zánik celé unie.

Předseda Evropské komise José Barroso naznačil v rozhovoru pro britský list The Guardian, že konflikt mezi britským premiérem Tonym Blairem a francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem by mohl zničit Evropskou unii. Dále apeloval na britského premiéra Tonyho Blaira, aby během následujícího britského předsednictví EU ukázal své vůdcovské schopnosti.

„Tato nacionalistická rétorika je sebevražedná. Je nemožné a je neracionální přijet do Bruselu a pak se vždy vracet do hlavního města a pokaždé říkat ‚vyhráli jsme‘, jako by šlo o mistrovství v boxu. Takoví lidé ničí samu myšlenku Evropy. Je mojí povinností to říci.“, citoval deník Barrosa. Barroso zdůraznil, že nehovoří o „konkrétních osobnostech“.

Předseda EK ocenil Tonyho Blaira jako vyspělého politika a schopného politického vůdce. Poslal mu ale současně „přátelské varování“, že musí klást zájmy Evropy nad zájmy Británie. „Británie má jako předsedající stát zvláštní odpovědnost“.

„V Evropě nemůžeme očekávat, že naše názory budou na 100 procent schváleny. Někdy bychom měli přijmout určitý kompromis,“ uvedl Barroso ve zjevné narážce na neústupnost britské strany v otázce její rozpočtové slevy. Britské předsednictví podle něj přichází ve klíčovém momentu.

Podle britského tisku by si vláda Tonyho Blaira měla nechat až na konec svého předsednictví. Kabinet by měl podle listu The Independent po očekávané výměně vlády v Německu, která by měla nastat po parlamentních volbách v září.

Sdílet tento příspěvek