Komise navrhla celoevropské spořící penzijní produkty

29.06.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) navrhuje celoevropské spořící penzijní produkty. Chce tak přimět Evropany zvýšit spoření na stáří a omezit dopad demografických hrozeb, jak vyplývá z jejího dnešního sdělení. V EU si na stáří sama spoří jen čtvrtina Evropanů. Vedlejším produktem tohoto záměru je podpora sektoru penzijního spoření.

V příštích 50 letech se má podle odhadů zdvojnásobit počet důchodců na pracující obyvatele. Protože evropské státy mají již nyní problém pokrýt výdaje na důchody, snaží se EK povzbudit soukromé spoření, které by doplnilo nižší důchody.

Panevropské osobní penzijní produkty budou stejné v celé EU a budou je moci nabízet pojišťovací společnosti, banky, zaměstnanecké penzijní fondy, investiční firmy a správci aktiv. Střadatelé budou mít na výběr z více produktů, které si budou mezi sebou více konkurovat.

Evropské penzijní produkty budou přenositelné mezi státy

Poskytovatele bude schvalovat Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění (EIOPA). Panevropský osobní penzijní produkt bude přenositelný mezi členskými státy a jeho poskytovatelé jej budou moci v několika členských státech nabízet. Střadatelé budou mít právo každých pět let poskytovatele změnit, a to jak na domácím trhu, tak v zahraničí.

Komise doufá, že i díky jejímu návrhu se objem naspořených prostředků do roku 2030 zvýší na 2,1 bilionu eur. V České republice si na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,519 milionu lidí. Bylo to o 17.000 méně než na konci roku 2016.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek