EU chce omezit nelegální dovoz uměleckých děl z třetích zemí

14.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise navrhla nová pravidla, která mají omezit nelegální dovoz a rozprodej uměleckých děl a kulturního dědictví, jež míří do EU ze třetích zemí. Podle Komise je to jedna z cest, jak ztížit financování teroristických a dalších kriminálních aktivit.

EU v současnosti zakazuje dovoz uměleckých děl z Iráku a Sýrie, chybí ale celkový rámec pro tuto oblast. Stávající pravidla tak mohou překupníci zneužívat, někdy právě s cílem financovat terorismus či trestnou činnost.

„Podobné aktivity výrazně poškozují kulturní dědictví právě těch zemí, které nejméně dokážou bránit své zájmy. Dnešní návrhy vybaví celní úřady nástroji k tomu, aby mohl být evropský trh pro podobné zboží uzavřen,“ uvedl eurokomisař pro daně a cla Pierre Moscovici.

Návrhy předpokládají mimo jiné jednotnou definici „kulturního zboží“ při dovozu, což je široká oblast od archeologických nálezů přes historické památky, svitky, umělecká díla až po starožitnosti.

Nová pravidla by se měla soustředit na nejohroženější oblast věcí starších než 250 let. Vzniknout mají nové licenční a certifikační systémy a celníci dostanou možnost zboží zabavovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek