Evropský úřad doporučil omezit v potravinách glutamáty

26.07.2017
Euroskop, čtk

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně. V EU je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny. Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav. Na evropském trhu je asi 900.000 druhů potravin, glutamáty obsahuje 3,3 procenta z nich. Jídlu dodávají „lahodnou masovou chuť“.

„EFSA přehodnotila bezpečnost glutamátů používaných jako potravinářské přídatné látky a stanovila akceptovatelný denní přívod ve výši 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den pro všech šest zkoumaných aditiv E620 až E625,“ uvedl SZÚ na webu.

Tato bezpečná úroveň je založená na nejvyšší dávce, při níž vědci ve studiích toxicity nezaznamenali žádné nežádoucí účinky u testovaných zvířat. Mezi prokázané nežádoucí účinky na člověka je bolest hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. V současné době je v EU povoleno až 10 gramů na kilogram vyrobené potraviny.

„Doporučujeme přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, zejména pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy,“ cituje SZÚ členku panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky Claude Lamdréovou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek