Europarlament chystá na říjen vlastní rezoluci k brexitu

08.09.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament se chystá na své říjnové schůzi dát jednoznačně najevo, zda podle jeho názoru rozhovory mezi Evropskou unií a Londýnem o brexitu dospěly tak daleko, že je možné začít diskutovat o budoucnosti vzájemných vztahů. Vyplývá to z čtvrtečního vyjádření vedení europarlamentu, které se stavem vyjednávání seznámil parlamentem pověřený koordinátor pro brexit Guy Verhofstadt.

Evropský parlament nemá v nynějších rozhovorech konkrétní roli, jednání za Unii vede tým Evropské komise vedený Michelem Barnierem, který dostal konkrétní mandát od členských zemí. Europarlament ale bude schvalovat finální podobu dohod a tak byl právě šéf belgický liberální frakce Verhofstadt pověřen, aby jednání od počátku podrobně sledoval.

Třetí kolo rozhovorů skončilo před týdnem a Barnier pak před novináři neskrýval, že tempo je pomalejší, než se před prázdninami čekalo.

„Za daného stavu a při současné britské pozici se zdá jen velmi obtížné, aby bylo možné do října dosáhnout pokroku v otázkách oddělení a posunout rozhovory do další fáze,“ připustil ve čtvrtek také šéf europarlamentu Antonio Tajani. V takové situaci by podle něj bylo nejrozumnější, aby členské země o posunu jednání do další fáze rozhodly až na prosincové vrcholné schůzce.

Rezoluce europarlamentu by se podle čtvrteční dohody jeho vedení měla soustředit na význam ochrany práv občanů EU v Británii, na priority při řešení situace Severního Irska a na finanční vyrovnání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek