Europoslanci budou jednat o terorismu či přístupu k internetu

12.09.2017
Euroskop, čtk

Ve Štrasburku dnes druhým dnem pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu, na kterém se mimo jiné čeká hlasování o novém výboru proti terorismu a o podpoře internetového připojení ve veřejných prostorách. Europoslanci mají jednat také o migraci, vztazích s Tureckem a o krizi ve Venezuele a na Korejském poloostrově.

Europoslanci mají dnes schválit složení nového 30členného výboru, jehož cílem bude připravit během 12 měsíců návrhy na zlepšení spolupráce zemí EU v boji proti terorismu. Výbor se má mimo jiné zabývat i špatným fungováním kontrol na vnějších hranicích Unie, kvůli němuž se do EU dostávají migranti s falešnými pasy.

Europoslanci by měli hlasovat také o finanční podpoře pro obce, v nichž zatím neexistuje zdarma veřejný přístup k internetu. Nově vyčleněné unijní peníze, celkem 120 miliónů eur (asi 3,1 miliardy korun), by v rámci projektu Wifi4EU měly umožnit přístup lidí k rychlému bezdrátovému internetu například v čekárnách u lékařů, na nádražích, v nemocnicích či ve veřejných knihovnách.

V souvislosti s kauzou vajec s obsahem toxické látky fipronil, která se v posledních měsících objevila na trhu v řadě zemí EU, hodlají europoslanci požadovat od Evropské komise vysvětlení ohledně systému, který má v Unii varovat před nebezpečnými potravinami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek