Nový výbor bude analyzovat protiteroristická opatření v EU

15.09.2017
Euroskop, čtk

Fungování protiteroristických opatření v Evropě a spolupráci členských zemí EU v boji proti terorismu bude analyzovat nový výbor Evropského parlamentu. Europoslanci v úterý na plenárním zasedání ve Štrasburku schválili jeho složení. Bude mít 30 členů, mezi nimiž není žádný český europoslanec, a poprvé zasedl ve čtvrtek.

Cílem protiteroristického výboru, na jehož vzniku se EP dohodl letos v červenci, bude během 12 měsíců připravit návrhy na zlepšení spolupráce zemí EU v boji proti terorismu. Výbor by měl analyzovat případné chyby a nefungování systému, které nedokázalo zabránit teroristickým útokům v předchozích měsících v několika státech EU.

Zhodnotit by měl také systém ochrany vnějších hranic EU, který podle některých funguje špatně, protože umožňuje ilegálním migrantům dostat se do Evropy například s falešnými pasy. Výbor by měl také odhalit nedostatky ve sdílení informací soudních a policejních složek a tajných služeb mezi členskými státy EU.

Zvláštní výbor EP by měl také zhodnotit dosavadní protiteroristickou legislativu EU i současnou úpravu odškodnění obětem teroristických činů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek