V Evropském parlamentu se objevily stopy kokainu

01.08.2005
Množství, které bylo jedné z toalet detekováno, poukazuje na pravidelné užívání této drogy.

V pořadu AKTE 05 německé televizní stanice Sat 1 zaznělo, že systematická kontrola 46 místností v Evropském parlamentu odhalila stopy kokainu. Množství, které bylo jedné z toalet detekováno, poukazuje na pravidelné užívání této drogy. Celkově se výsledky pohybovaly v rozmezí 19,3 až 0,00844 mikrogramů kokainu.

„Některá naměřená množství by dokonce vyvolala reakci policejního psa,“ uvedl profesor Fritz Sorgel z norimberského Institutu pro biomedicíncký a farmaceutický výzkum (IBMP), který vzorky analyzoval. Ze 46 vzorků, které byly odebrány z povrchu místností a toalet v budovách EP, bylo 41 pozitivních. Toalety byly vybrány v celém komplexu, tj. i v blízkosti kanceláří politických frakcí nebo u jednacího sálu. V jedné místnosti byla naměřena tak vysoká koncentrace, která se dá vysvětlit pouze tím, že kokain zde byl užíván těsně před odebráním vzorku.

Podle profesora by systematická kontrola ovšem odhalila zbytky kokainu téměř kdekoliv. Také podle producenta celého pořadu neměl pořad ukázat přímo na poslance, ale je možné že kokain byl do budovy přinesen zvenčí. „Výzkum ukazuje na to, že konzumace kokainu představuje celospolečenský problém A ten je větší, než si je ochotna většina politiků připustit“, uvedl.

Sdílet tento příspěvek