Europoslanci budou debatovat o summitu EU i rozpočtu

24.10.2017
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes na svém plenárním zasedání ve Štrasburku debatovat s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o závěrech summitu EU z minulého týdne, jehož hlavními tématy byly migrace, obrana i o odchodu Británie z Evropské unie. Zástupce Evropské komise europoslancům také představí pracovní plán Komise na příští rok.

Předseda summitů EU Tusk poslance Evropského parlamentu seznámí nejen se závěry jednání šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky o migraci, obraně či takzvaném brexitu, ale rovněž o výsledcích diskuze o scénářích budoucího vývoje evropského bloku.

Zástupce Evropské komise následně představí europoslancům pracovní program unijní exekutivy na příští rok. Bude posledním ročním programem současné Komise předsedy Jena-Claudea Junckera, které vyprší mandát v první polovině roku 2019.

Na programu mají europoslanci také debatu o rozpočtu Evropské unie na příští rok, o kterém budou hlasovat ve středu. Už dnes budou hlasovat například návrhu, který se staví proti snaze Evropské komise obnovit kontroverzní licence pro herbicidy na bázi glyfosátu. Poslanci je chtějí zakázat do roku 2020.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek