V Bruselu opět otevře budova Europa, která hostí summity EU

06.11.2017
Euroskop, čtk

Po necelých třech týdnech bude v úterý v Bruselu opět otevřena budova Europa, místo konání summitů Evropské unie a dalších unijních schůzek. Mimo provoz ale až do dokončení oprav zůstanou kuchyně teprve loni v prosinci dokončeného objektu. Problémy s jejich ventilací totiž v polovině října opakovaně vedly ke zdravotním potížím několika zaměstnanců.

Vyšetřování podle sekretariátu Rady EU odhalilo „řadu problémů“, kterými trpěl systému odvádějící z kuchyně odpadní vodu. Výpary z používaných čisticích prostředků mohly za určitých okolností proniknout zpět do prostor kuchyní.

Systém je oddělený od dalších odpadních a ventilačních systémů budovy a tak byly potíže omezené jen na oblast kuchyní. Ty však zůstanou zavřené, dokud nebudou chyby odstraněny.

Problémy má budova, o jejíž stavbě se rozhodlo v roce 2004 a jejíž budování se opakovaně opožďovalo. Rozpočet na stavbu byl 321 milionů eur (8,7 miliardy Kč), prakticky plně hrazených z unijních prostředků, konečné náklady jsou ale vyšší. Dům se pyšní „zeleným“ řešením a měl by hostit tisíce nejrůznějších jednání ročně. Kvůli nynějším potížím se však už několik schůzek, včetně posledního summitu EU, konalo ve vedlejším starším paláci Justus Lipsius.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek