EP schválil nová pravidla pro boj s dumpingovými dovozy

16.11.2017
Euroskop, čtk

Evropští poslanci včera schválili nová pravidla, jejichž cílem je boj proti dumpingovým a subvencovaným dovozům ze třetích zemí. Cílem nařízení je potlačovat nekalé obchodní praktiky třetích zemí, které výraznými hospodářskými zásahy zvyšují konkurenceschopnost svých výrobců. Změny navrhla Evropská komise loni v reakci na požadavek Číny, aby byla zařazena mezi tržní ekonomiky.

Nová pravidla mění způsob stanovování toho, zda cena zboží vstupujícího na trh Evropské unie byla nebo nebyla neférově stlačena státním zásahem. Popisuje také překročení pravidel volného trhu formou zásahů státní politiky a jejího vlivu na chod firem, například přímou podporu státních podniků.

Poslanci prosadili, aby podniky v EU v budoucnu nemusely předkládat dodatečné důkazy o dumpingu svých zahraničních rivalů. K rozhodnutím o opatřeních na ochranu obchodu se budou moci snadněji vyjadřovat i unijní odbory.

Pro podniky v EU je nesmírně obtížné konkurovat dovozcům ze třetích zemí s nadměrnou výrobní kapacitou a nízkými cenami, které jsou výsledkem státních zásahů do hospodářství a dotováním výroby. Týká se to zejména zahraničních producentů v oblasti ocelářství, výroby hliníku, kol, cementu, chemických produktů, keramiky, sklářství, papírenství a solárních panelů.

Čína jako „netržní případ“

V současné době je Čína brána jako zvláštní „netržní případ“. To znamená, že její výrobky mohou být v Evropě snáze označeny za uměle levné.

„Konkurovat cenám z trhů, kde do jejich tvorby zasahuje stát svými subvencemi, není možné. A Čína dnes prostě není tržní ekonomikou, která by fungovala podle pravidel volného trhu. Dumpingové ceny nemají ve zdravém konkurenčním prostředí místo,“ uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek