Státy určí nová sídla dvěma agenturám EU

20.11.2017
Euroskop, čtk

Tajným hlasováním vyvrcholí dnes vpodvečer v Bruselu týdny intenzivního lobbování a uzavírání dohod o podpoře. Státy Evropské unie totiž rozhodnou o tom, kam se kvůli brexitu přestěhují dvě unijní agentury, které zatím sídlí v Londýně. Hlavní bitva se čeká o nové sídlo Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), kde mezi favority patří Bratislava. Praha má zájem o menší Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

Hlavním slovenským soupeřem v ostře sledovaném klání je italský Milán. Bratislava není podle diplomatů bez šance nejen kvůli své kvalitní nabídce, ale také proto, že v zemi zatím žádná agentura EU nesídlí. Agentura pro léčiva je z dvojice větší, má asi 900 zaměstnanců, zatímco bankovní orgán jen přibližně 190.

Pro hostitelské město by měla znamenat nejen příchod firem, které s EMA spolupracují, ale také třeba výrazný nárůst návštěvníků a tím například i daleko vyšší počet rezervací hotelového ubytování. Slovensko může jednoznačně počítat s podporou České republiky, dohodli se na tom premiéři obou zemí. Naopak Slováci budou hlasovat pro to, aby EBA byl přesunut do Prahy.

O úřad pro léčiva má zájem 19 měst, kromě Bratislavy a Milána například Lille, Amsterodam, Dublin, Helsinky či Brusel. Praha soutěží o bankovní orgán se sedmi dalšími městy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek