Evropská léková agentura se přestěhuje do Amsterodamu

21.11.2017
Euroskop, čtk

Po odchodu Británie z Evropské unie se Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) přestěhuje z Londýna do nizozemské metropole Amsterodamu. Oznámila to v tiskové zprávě Rada EU. Mezi Amsterodamem a severoitalským městem Milán podle diplomatických zdrojů ČTK rozhodlo včera v podvečer losování. Třetí kolo tajné volby 27 zemí totiž skončilo nerozhodně, jeden stát se zdržel.

Už v prvním kole volby překvapivě vypadla Bratislava, která byla počítána mezi favority rozhodování. Ve druhém kole hlasování vypadla Kodaň, a do třetího tak postoupil Milán a Amsterodam. Celkem 27 unijních států rozdělovalo své hlasy tajně a obě města obdržela po 13 hlasech, Slovensko se totiž rozhodování zdrželo. Estonské předsednictví EU tedy nakonec nové sídlo významné agentury s 900 zaměstnanci určilo losováním.

Mohlo to znamenat nárůst šancí Prahy získat sídlo menšího Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Státy by totiž měly ctít zeměpisné vyvážení a pokud tak nyní EMA míří do země na západě EU, měl být bankovní orgán umístěn ve východním členském státě.

Kromě Prahy se o EMA ucházela ještě polská metropole Varšava, obě však vypadly hned v prvním kole hlasování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek