Proti cukerné reformě EU protestují farmáři i některé členské země

22.07.2005

Více než 6.000 farmářů z dvaceti členských zemí včera v Bruselu protestovalo proti navrhované reformě cukerného režimu EU.

Více než 6.000 farmářů z dvaceti členských zemí včera v Bruselu protestovalo proti navrhované reformě cukerného režimu EU. Návrh radikální reformy se nezamlouvá ani některým ministrům zemědělství členských zemí, kteří jednali včera v Bruselu.

Návrh reformy cukerného režimu, který je v podstatě v platnosti od roku 1968, byl velmi pečlivě projednáván ve všech členských zemích Evropské unie. Přestože nezískal jednoznačnou podporu členských zemí, jsou si všechny státy vědomy, že reforma stávajícího systému je nezbytná. Svoji roli hrají také požadavky Světová obchodní organizace (WTO).

Evropská komise návrh reformy trhu s cukrem schválila v červenci 2004. Reforma má přinést nejen snížení cen, ale i subvencí. V rámci vnitřního trhu Evropské unie by mělo dojít ke snížení zaručených výkupních cen cukru o více než 30% a výkupních cen cukrové řepy téměř o 40%. Zrušen by měl být také intervenční systém. Evropští producenti cukru argumentují, že drastické snížení dotací povede ke ztrátě tisíců pracovních míst.

Reforma předpokládá, že se cena cukru v EU do dvou let sníží zhruba o 39%. Podle odhadů klesne v celé EU produkce cukru do roku 2013 zhruba o pět milionů tun. Propad výroby bude kompenzován dovozem cukru ze zemí třetího světa. Dovozní kvóta ze zemí s tzv. prioritou se má zvýšit o dva miliony na 3,9 milionu tun ročně. Surový cukr bude do EU importován v rámci iniciativy Everything But Arms (EBA). Cukr z těchto zemí by měl mít od roku 2009 přístup na vnitřní trh bez cla.

Na jednání ministrů zemědělství EU se včera postavila proti Evropské komisi skupina zemí, schopná dát dohromady blokační menšinu. Proti reformě ostře postavilo sedm států: Španělsko, Finsko, Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko a Polsko, které se obávají, že jejich cukrovarnictví nepřežije. Značné výhrady vznesly Litva, Lotyšsko, Rakousko a Belgie. Pro Česko je podle ministra Petra Zgarby návrh EK za jistých podmínek přijatelný.

Komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Bölová je po první debatě se zástupci členských zemí optimistická. Podle jejího názoru zaznělo více hlasů příznivých pro reformu než těch odmítavých. Spolu s předsedající britskou ministryní zemědělství Margaret Beckettovou doufá, že se k dohodě podaří dospět počátkem listopadu, aby reforma mohla od platit od července 2006. Nynější režim končí v červnu 2006.

Sdílet tento příspěvek