EP bude řešit daňové ráje i fond investic EFSI

12.12.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament bude na svém dnešním zasedání jednat o závěrech vyšetřovacího výboru k takzvaným Panamským dokumentům o daňových podvodech. Europoslanci budou rovněž hlasovat o prodloužení působnosti fondu strategických investic EFSI či o možném zákazu fosfátů v kebabu.

Vyšetřování EP se již více než rok zabývá rozsáhlými daňovými úniky a praním špinavých peněz, které vyšly najevo díky zmíněným dokumentům zveřejněným loni na jaře. Výbor po vyšetření aféry přišel s několika doporučeními.

Navrhl mimo jiné jednoznačně definovat daňové ráje či lépe chránit takzvané whistleblowery, kteří na nekalé daňové operace upozorní. Závěry výboru budou tvořit zásadní část dnešní debaty poslanců, kteří o nich budou hlasovat ve středu.

Diskuse o možném prodloužení a navýšení fondu EFSI

Jedno z dnešních hlasování se bude týkat dvouletého prodloužení funkčnosti EFSI, které navrhla Evropská komise. Projekt, který prosadil šéf komise Jean-Claude Jucker v zájmu podpory růstu evropských ekonomik, měl původně přinést veřejné i soukromé investice ve výši 315 miliard eur (osm bilionů korun).

Protože EK vyhodnotila fond jako úspěšný, chce jeho působnost prodloužit až do roku 2020 a dosáhnout zvýšení celkových investic až na 500 miliard eur.

Na rozdíl od fondu nepanuje mezi europoslanci a komisí jasná shoda v otázce fosfátů přidávaných do kebabu. Zatímco EK souhlasí s jejich povolením, parlamentní výbor pro životní prostředí a zdraví se postavil proti. Jeho vedení upozorňuje na lékařské zprávy, podle nichž mohou fosfáty způsobovat choroby srdce. Poslanci budou hlasovat o doporučení výboru zakázat fosfáty v kebabu do doby, než budou provedeny podrobné výzkumy jejich možných zdravotních rizik.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek