Motorem EU musí být stále Berlín a Paříž, tvrdí Merkelová

22.07.2005
Podle šéfky německých konzervativců Angely Merkelové je pro Evropskou unii nezbytné řešit problémy lidí, především nezaměstnanost.

Paříž a Berlín musejí zůstat motorem evropských iniciativ, ať jsou výsledky zářijových voleb v Německu jakékoli. Prohlásila to dnes v Paříži šéfka německých konzervativců Angela Merkelová po jednání s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem.

Podle Merkelové je pro Evropskou unii nezbytné řešit problémy lidí, především nezaměstnanost. Vyslovila se pro politickou Evropskou unii a zdůraznila, že všechny iniciativy v unii musejí být otevřeny pro všechny země EU. „Je však třeba, aby Francie a Německo byly motorem těchto iniciativ,“ uvedla.

„Přejeme si politickou Evropu, především však takovou Evropu, která řeší problémy mužů a žen, problémy nezaměstnanosti, růstu, inovace, což umožní Evropě i oběma našim zemím mít prospěch z globalizace,“ řekla Merkelová, která je první ženou, jež se uchází o křeslo německého kancléře.
Merkelová a Chirac hovořili i o procesu ratifikace evropské ústavy a o nezbytnosti lépe reagovat na tužby a potřeby lidí ve vztahu k Evropě, řekl mluvčí prezidentského úřadu Jérome Bonnafont.

Chirac zdůraznil nenahraditelný charakter francouzsko- německého tandemu jako motoru v evropské konstrukci. Podtrhl, že „Německo a Francie sdílejí ambice politické Evropy, která reaguje na očekávání občanů a která se uplatňuje v globalizaci“, řekl prezidentův mluvčí.

Šéfka německých konzervativců také v Paříži přislíbila, že v případě vítězství v zářijových volbách nastanou „intenzivní diskuse o Turecku“. Merkelová je proti plnoprávnému členství Turecka v Evropské unii a byla by raději, kdyby unie Ankaře nabídla jakési privilegované partnerství. Odmítla myšlenku procesu, který podle ní povede k odporu občanů. Naopak Chirac je stejně jako německý kancléř Gerhard Schröder pro členství Turecka v EU.

Sdílet tento příspěvek