Europoslanci s výhradami přivítali pokrok brexitových jednání

14.12.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament včera s výhradami přivítal pokrok ve vyjednávání o ochodu Británie z Evropské unie, jehož se oběma stranám podařilo dosáhnout minulý týden. Poslanci zároveň zdůraznili, že unie by neměla činit kompromisy v otázce práv občanů EU v Británii. S kritikou bylo přijato nedávné prohlášení britského ministra pro brexit Davida Davise o právní nezávaznosti ujednání o hranici mezi oběma částmi Irska.

Britským a unijním vyjednávačům se podařilo dosáhnout dohody ve stěžejních bodech, jejichž vyřešení bylo podmínkou postupu k další fázi rozhovorů. Shodli se v otázce práv občanů EU v Británii po brexitu, finančního vyrovnání mezi Londýnem a Bruselem a budoucího režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Dohodou se budou v pátek na bruselském summitu zabývat lídři unijních zemí.

„Jedna věc musí být řečena jasně: ne všechny problémy jsou vyřešeny. Zvláště pokud jde o práva občanů,“ prohlásil šéf liberální frakce Guy Verhofstadt, který je spoluautorem rezoluce schvalující současný pokrok, kterou poslanci přijali dnes odpoledne.

Řada politiků ve včerejší debatě zdůrazňovala, že Británie trvá na zachování všech současných podmínek, které jsou pro ni výhodné, avšak projevuje malou vstřícnost vůči EU. Podle některých členů parlamentu Britové teprve nyní vidí, že je pro ně odchod z unie velmi nevýhodný. „Uvědomují si, že ztratí mnoho a získají málo,“ prohlásil šéf lidovecké skupiny Manfred Weber, jehož slova se setkala s hlasitou nevolí britských protiunijních europoslanců.

Barnier: otázka jednotného evropského trhu je klíčová

Weber stejně jako někteří další poslanci zdůraznil, že teprve pokud obě strany dospějí k uspokojivé dohodě v chystané druhé fázi vyjednávání o dalších tématech, může Británie po odchodu z EU na jaře 2019 získat určité přechodné období, o které usiluje.

Hlavní vyjednávač EU Michel Barnier v debatě předcházející dnešnímu hlasování uvedl, že Brusel má pro další vyjednávání nepřekročitelné podmínky, jako je jednotný evropský trh. V otázce práv občanů EU podle něho unie nadále nebude činit žádné ústupky.

Český europoslanec Pavel Poc (ČSSD) se však obává, že evropská vůle ke kompromisům, kterou dali vyjednávači najevo, se v budoucnu může dotknout právě oblasti zachování současných práv unijních občanů v Británii. „Nevidím příliš mnoho prostoru, aby se jednalo o dohodě pro dohodu, a mám strach, že se to tím směrem sune,“ řekl ČTK Poc. Odchod Británie z unie se podle něho místo často používané paralely s rozvodem podobá odchodu jednoho nájemníka ze sdružení nájemníků, a proto by měla nést následky Británie a nikoli země EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek