EK zahájila prověrku přístupu nizozemských úřadů k firmě IKEA

18.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise zahájila hloubkovou prověrku přístupu nizozemských daňových úřadů ke společnosti Inter IKEA. Oznámila to dnes komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Komise se domnívá, že dvě daňová rozhodnutí z minulých let, která společnosti patřící do koncernu IKEA umožňovala platit na daních méně, mohla představovat neoprávněnou výhodu vůči jiným firmám. To by bylo porušením unijních pravidel o státní pomoci.

„Všechny společnosti, ať už malé či velké, nadnárodní, nebo jiné, by měly na daních platit to, co mají. Členské země nemohou nechat vybrané firmy platit menší daně, nebo jim umožňovat umělý přesun zisků jinam,“ prohlásila Vestagerová.

Vyšetřování známé nábytkářské firmy se nejspíš stane dalším ostře sledovaným případem v sérii vyšetřování, kterou komise zahájila kvůli daňovým únikům velkých společností. Patří k nim například Amazon, Apple či Starbucks.

Nizozemská společnost Inter IKEA Systems, dceřiná firma Inter IKEA, je místem, kde se soustředí tříprocentní franšízové poplatky, které obchody po celém světě platí za možnost využívat ochrannou známku i celý koncept prodeje známé švédské nábytkářské firmy. Komise nyní došla k předběžnému závěru, že dvě daňová rozhodnutí nizozemských úřadů z let 2006 a 2011 výrazně snížila zdanitelné příjmy této firmy v Nizozemsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek