EK možná chystá mimořádné řešení sporu s Polskem

20.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise by dnes mohla navrhnout členským zemím EU hlasování o tom, zda v Polsku existuje trvající riziko vážného porušování základních hodnot unie. Postup podle sedmého článku lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí by byl mimořádně třaskavým řešením už řadu měsíců se vlekoucího sporu mezi komisí a Polskem o stav právního státu v zemi.

Podle informací ČTK ale dosud není vyloučena ani varianta, že komise s tímto řešením počká a dá Polsku, kde nedávno do čela vlády nastoupil nový premiér Mateusz Morawiecki, ještě určitou dobu k případné změně postoje.

Pokud by se komise skutečně rozhodla aktivovat příslušný článek lisabonské smlouvy z roku 2009, sáhla by k podobnému kroku vůbec poprvé v historii. Zemi, u které nyní její partneři v EU konstatují riziko porušování evropských hodnot, na konci celého procesu teoreticky a po dalších hlasováních hrozí až pozastavení hlasovacích práv v Radě EU.

K tomu by ale bylo třeba – kromě jiného – další jednomyslné rozhodnutí ostatních 27 členských zemí, že v Polsku jsou základní hodnoty skutečně porušovány. A Maďarsko už dopředu avizuje, že v tomto případě Polsku pomůže a pro podobný krok hlasovat nebude. Varšava, která se s komisí dostala do ostrého sporu především kvůli podobě reformy justičního systému, se na poslední chvíli zřejmě snaží krok unijní exekutivy odvrátit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek