EK chce zlepšit transparentnost pracovních podmínek

21.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes přijala návrh nové směrnice, která má posílit transparentnost a předvídatelnost pracovních podmínek v Evropské unii. Reaguje tak na rostoucí počet nestandardních pracovních míst a smluv. Novou směrnicí mají být kryti i pracující v domácnosti nebo pracující s částečným úvazkem či krátkodobou pracovní smlouvou, píše komise ve své zprávě.

„Dnešním návrhem směřujeme k posílení transparentnosti a předvídatelnosti pracovních podmínek. Svět práce se rychle proměňuje, neboť roste počet nestandardních pracovních míst a smluv,“ uvedla komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu Marianne Thyssenová. „Posílená transparentnost a předvídatelnost bude přínosem pro pracovníky i podniky,“ dodala.

Návrh doplňuje a aktualizuje stávající povinnost informovat každého pracovníka o jeho pracovních podmínkách. Navíc zavádí nové minimální standardy, které mají všem pracovníkům, včetně těch s atypickými smlouvami, zajistit předvídatelnější a jasněji stanovené pracovní podmínky.

Země EU a Evropský parlament nyní musí o směrnici diskutovat, případně ji pozměnit, aby mohla být schválena a vstoupila v platnost, píše komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek