Juncker: Je třeba modernizace unijních fondů, ne škrtání

09.01.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker si nepřeje velké škrty v unijní politice soudržnosti, tedy evropských fondech, po roce 2020. Uvedl to včera na úvod dvoudenní konference o budoucím víceletém finančním rámci EU pro roky 2021 až 2027. Zdůraznil ale zároveň, že je třeba modernizace těchto fondů a také to, aby z nich přijímající země dokázaly výrazným způsobem peníze získávat.

Evropský rozpočet bude muset, pokud bude chtít unie po odchodu Británie zvládnout všechny své stávající i budoucí priority, být vyšší než stávající jedno procento evropského hrubého domácího produktu (HDP), upozornil také Juncker. Podle komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera nechá britský odchod v rozpočtu EU každoroční mezeru mezi 12 a 13 miliardami eur (300 až 325 miliardy Kč).

„Nejsem pro škrty v politice soudržnosti. Je stále významná nejen pro země, které z ní mají prospěch, ale také pro ty ostatní,“ upozornil včera předseda komise. Je podle něj třeba pomoci překonat zatím stále trvající rozdíly v příjmech a životním standardu mezi státy unie. „Musíme zajistit, že se těchto rozdílů mezi regiony a státy EU zbavíme,“ podotkl Juncker.

„Některé snížit, zajistit větší pružnost, ale snažit se vyřešit problémy rozpočtu v příštích letech zastavením či drastickou redukcí kohezní politiky není politický přístup, který bych mohl podporovat,“ poznamenal. O omezení peněz z fondů některé státy EU mluví například v souvislosti s odmítáním zemí z centrální a východní části unie podílet se na určitých aspektech řešení migrační problematiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek