Europoslance čekají debaty o budoucnosti i ruské propagandě

17.01.2018
Euroskop, čtk

Priority bulharského předsednictví Evropské unie v příštích šesti měsících dnes v Evropském parlamentu vyloží premiér Bojko Borisov. Následovat má první z debat o budoucnosti Evropské unie s šéfy vlád členských států; dnes má v EP vystoupit irský premiér Leo Varadkar. Odpoledne se rozprava v EP soustředí na vliv ruské propagandy v členských zemích a údajné pokusy ovlivnit volby v některých zemích falešnými zprávami.

Obavy z případného ovlivnění českých prezidentských voleb případnými dezinformacemi z ciziny vyjádřil minulý měsíc Jiří Drahoš, Miloš Zeman to tehdy kritizoval jako šíření konspiračních teorii.

Rusko se už dříve dostalo do podezření z manipulace prezidentských voleb v USA, ovlivňování britského referenda o vystoupení z Evropské unie či zasahování do krize kolem separatistických snah v Katalánsku.

V poledne má sněmovna ve Štrasburku hlasovat o postoji EP k návrhu nových unijních směrnic týkajících se úspor energie a obnovitelných zdrojů. Spor se vede hlavně o to, nakolik ambiciózní či realistické mají být vytyčené cíle v podobě procent, o kolik by unie měla do roku 2030 snížit spotřebu energií a o kolik zvýšit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů. V pondělní rozpravě na toto téma stanuli na opačných stranách i čeští europoslanci. Výsledek hlasování má určit pozici EP pro vyjednávání s členskými státy o konečném znění nových předpisů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek