Irský premiér Varadkar vystoupil před poslanci EP

19.01.2018
Evropský parlament, čtk

Tento týden vystoupil před poslanci Evropského parlamentu irský premiér Leo Varadkar. Debatou tak byla odstartována série diskuzí s lídry členských států o budoucnosti EU.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani na úvod rozpravy prohlásil: „Od mého zvolení přesně před rokem jsem zdůrazňoval nezbytnost přiblížení Evropy k občanům. Očekávají, že přijmeme řešení v oblasti zaměstnanosti, migračních toků, bezpečnosti a obrany. Otevřená diskuse mezi poslanci a lídry EU bude prospěšná pro naše občany na celém kontinentu. Evropský parlament, jedinou přímo volenou instituci EU, zasazuje tam, kam patří – do srdce diskuse o budoucnosti Evropy.“

Irský předseda vlády Varadkar prohlásil: „Evropský ideál byl vždy inspirován duchem optimismu a vírou v lepší budoucnost. Tento ideál prošel zkouškami, ale nebyl zničen. Na základě našich minulých úspěchů máme novou chuť čelit výzvám budoucnosti.“

Varadkar: Je potřeba zkvalitnit unijní demokracii

Premiér Varadkar zároveň představil svou vizi reformy EU. Zdůraznil přitom zejména potřebu zkvalitnit demokracii – například prostřednictvím celounijních kandidátských listin, dokončením hospodářské a měnové unie a zajištěním, že velké korporace přispějí k placení daní spravedlivým dílem.

V měsíci, kdy si Irsko připomíná 45 let od vstupu do EU, vyjádřil premiér této ostrovní země svou vděčnost poslancům za jejich podporu a solidaritu v jednáních o brexitu.

Poukázal také na důležitost naplnění slibů daných v procesu jednání a nutnost jejich přetavení do praxe.

Varadkarův projev měl pozitivní ohlas

Většina lídrů politických skupin v EP přivítala výzvu irského premiéra na posílení demokratičnosti Unie, která by měla přijímat konkrétní opatření na ochranu způsobu života, hodnot a identit svých občanů a zajišťovat jim bezpečnost, sociální péči a prosperitu v globalizovaném světě.

Mnoho řečníků také zdůraznilo, že členské státy a občané jsou společně silnější.

Poslanci také znovu zdůraznili odhodlání stát po boku Irska v jednáních o brexitu a zasadili se za plné respektování Velkopáteční dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek