Europoslanci budou hlasovat o rozšíření přeshraničních nákupů

06.02.2018
Euroskop, čtk

Druhý den plenárního zasedání Evropského parlamentu zahájí projevem o budoucnosti Evropské unie (EU) chorvatský premiér Andrej Plenković. Hovořit při té příležitosti bude zejména o své vizi reformy fungování evropského bloku. Následovat bude hlasování o nové právní úpravě, která by měla rozšířit přeshraniční přístup k nákupu zboží a služeb, a také o návrhu na snižování emisí skleníkových plynů. Odpoledne budou europoslanci diskutovat o nové strategii pro začlenění zemí západního Balkánu do EU, o situaci v oblasti lidských práv v Turecku či o nulové toleranci k mrzačení ženských pohlavních orgánů.

Chorvatský premiér se zapojí do diskuse o budoucnosti EU s europoslanci na pozvání předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho; v lednu v parlamentu hovořil irský premiér Leo Varadkar.

Na programu jsou pravidla pro on-line obchodování

Europoslanci budou následně hlasovat o nové normě namířené proti takzvanému zeměpisnému blokování: podle nových pravidel si spotřebitelé z unijních zemí budou moci vybrat webovou stránku v EU, kde chtějí koupit zboží či služby, a obchodníci k nim budou muset přistupovat jako k místním zákazníkům, tedy mimo jiné prodat jim produkt za stejnou cenu.

Plénum bude rovněž hlasovat o návrhu na rychlejší snižování emisí skleníkových plynů skrze systém obchodování s emisemi (ETS). Cílem směrnice je přispět k plnění unijních závazků plynoucích z Pařížské klimatické dohody.

Europoslanci budou diskutovat o vztazích se západním Balkánem

Jedním z témat odpolední plenární rozpravy v Evropském parlamentu bude nová strategie pro rozšíření unijního členství o země západního Balkánu. V parlamentu o tomto tématu bude s europoslanci hovořit šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Rozprava se bude konat poté, co zprávu o strategii pro západní Balkán zveřejní Evropská komise.

Europoslance dnes také čeká rozprava o zesílení boje proti násilí páchaném na ženách, včetně mrzačení ženských pohlavních orgánů, jehož oběti žijí podle Evropského institutu pro rovnost žen a mužů (EIGE) v nejméně 13 členských státech. Debatovat se bude také o dodržování lidských práv v Turecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek