Lagardeová není proti Evropskému měnovému fondu

19.02.2018
Euroskop, čtk

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová nemá žádné námitky vůči plánům na přeměnu Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) v Evropský měnový fond, tedy jakousi evropskou verzi MMF. Lagardeová to řekla v rozhovoru se švýcarským listem Tages-Anzeiger.

ESM začal fungovat v říjnu 2012 a stal se důležitým nástrojem k řešení dluhových krizí v některých zemích eurozóny v čele s Řeckem. Evropská komise navrhuje jeho přeměnu v Evropský měnový fond podléhající kontrole Evropského parlamentu a zakotvený v zákonech Evropské unie. Tento plán podporují například Německo a Francie, píše agentura Reuters.

„Krize, kterou eurozóna prošla, ukazuje, že je zapotřebí systém krizového řízení, který by byl nezávislý, měl schopnost rychle reagovat a fungoval podle striktních pravidel. Jak se bude takovýto mechanismus jmenovat, je druhořadé. Jestli se má jmenovat Evropský měnový fond, tak prosím,“ uvedla Lagardeová.

Odmítla rovněž námitky, že si Evropa přisvojuje roli MMF. „Nesloužíme určitému regionu, ale 189 zemím. To zahrnuje rovněž země eurozóny. Pokud se společně rozhodnou zapojit další krizové mechanismy jako ESM, je to v pořádku,“ prohlásila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek