Španělský ministr de Guindos míří do funkce viceprezidenta ECB

19.02.2018
Euroskop, čtk

Jediným kandidátem do funkce viceprezidenta Evropské centrální banky (ECB) je před dnešním jednáním ministrů financí zemí eurozóny španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Irský ministr financí Paschal Donohoe totiž před schůzkou oznámil, že stahuje kandidaturu šéfa irské centrální banky Lanea na post místopředsedy Evropské centrální banky.

Donohoe irský krok zdůvodnil snahou o to, aby členské země o obsazení funkce mohly rozhodnout konsensuálně. „Věřím, že je to důležité a v zájmu ECB,“ poznamenal s tím, že s de Guindosem hovořil a před dnešním rozhodováním mu popřál hodně štěstí. Šéf euroskupiny Mario Centeno při příchodu na jednání novinářům řekl, že o rozhodnutí Dublinu byl informován teprve před několika minutami. „ECB je významná pro Evropu, je odpovědná za finanční stabilitu a v tomto smyslu ovlivňuje životy občanů, proto je to pro Evropu významný moment,“ podotkl.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici odmítl, že by nominace aktivního politika do vedení ECB znamenala překročení nepsaných zásad. „Politici mají mnoho zkušeností, na těch tématech pracovali dlouhodobě a umí se učit,“ podotkl. De Guindos, který je ve španělské vládě řadu let, tedy podle něj bude platným členem vedení evropské banky. „A ministři (na radě) jsou ti odpovědní lidé, kteří mohou vybrat koho chtějí,“ doplnil.

Oba kandidáti už minulý týden absolvovali slyšení před výborem europarlamentu pro hospodářské a měnové otázky. Po pravděpodobném dnešním vyslovení podpory ze strany ministrů financí o novém viceprezidentovi ECB definitivně rozhodne summit EU. Ve funkci vystřídá Portugalce Vitora Constancia, kterému mandát končí v červnu. Stávající šéf ECB Mario Draghi ve funkci zůstává až do listopadu příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek