Ministři pro EU dnes zahájí přípravu březnového summitu

27.02.2018
Úřad vlády

Jednáním ministrů pro evropské záležitosti dnes začíná příprava březnové Evropské rady. Tématem summitu lídrů EU bude především prohlubování vnitřního trhu a naplňování strategií vedoucích k tvorbě pracovních míst a posílení konkurenceschopnosti evropské ekonomiky.

Rada pro obecné záležitosti dnes projedná návrh pořadu jednání Evropské rady, které se bude konat ve dnech 22. a 23. března. Nejvyšší představitelé členských států EU zde budou diskutovat o otázkách souvisejících se strategiemi pro vnitřní trh a jednotný digitální trh. Na programu jednání budou rovněž sociální věci a obchodní politika. Evropská rada se bude věnovat také přípravě summitu EU a zemí západního Balkánu, který proběhne 17. května v Sofii.

Česká republika považuje vnitřní trh, jehož 25. výročí vzniku si letos připomínáme, za jeden z největších úspěchů evropské integrace. Vítá proto, že lídři EU budou diskutovat o dosaženém pokroku a strategiích vědoucích k jeho dalšímu prohlubování, mj. s ohledem na digitální agendu a rozvoj datové ekonomiky. ČR podporuje rovněž diskusi o sociálních otázkách a podporuje ambiciózní obchodní politiku EU. Vzhledem k tomu, že evropská perspektiva a rozvoj zemí západního Balkánu je jednou z priorit evropské politiky ČR, má vysoká očekávání rovněž od květnového summitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek