Komise zveřejní návrh „rozvodové smlouvy“ s Británií

28.02.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise by dnes měla projednat a zveřejnit první návrh právního textu budoucí smlouvy mezi EU a Velkou Británií o jejím odchodu z bloku. Materiál by měl po konci jednání komise novinářům představit unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier.

Rozsáhlý dokument do právního jazyka převádí politickou dohodu, kterou se po odkladech podařilo vyjednávacím týmům obou stran domluvit v prosinci. Jde o okruhy témat, které je potřeba vyřešit v souvislosti se samotným britským koncem v EU na konci března 2019. V první řadě o ochranu stávajících práv občanů EU v Británii – a Britů jinde v EU – po brexitu, o finanční vyrovnání britských závazků a o situaci na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Unie nyní předpokládá, že pokud britská strana nenabídne jiné řešení, s nímž by šlo pracovat, zůstane prakticky Severní Irsko na rozdíl od zbytku Británie součástí unijního jednotného trhu i celní unie. Právě takové řešení by mělo být součástí dnes zveřejněného dokumentu. Text návrhu následně projednají členské země unie a vyjádření se k němu europarlament před tím, než je sedmadvacítka položí na stůl pro konečné jednání s britskou stranou.

Smlouva „o rozvodu“ se týká jen záležitostí souvisejících s brexitem jako takovým. Její součástí budou ovšem i zatím nedojednané odstavce o následném přechodném období do konce roku 2020. V březnu na summitu chce 27 zemí EU odsouhlasit svou společnou představu o budoucí podobě vzájemných vztahů, unie nyní čeká na konkrétnější britské představy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek