Komise po Slovensku požaduje informace k zemědělským dotacím

02.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) se včera obrátila na příslušné slovenské úřady s žádostí o informace o možném zneužívání zemědělských fondů. Uvedl to mluvčí unijní exekutivy Alexander Winterstein. Komise tak reaguje na informace o možném zneužívání evropských zemědělských dotací na Slovensku, které se objevily v souvislosti s nedávnou vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Kuciakův poslední a nedokončený text, který slovenská média zveřejnila tento týden po jeho smrti, zkoumá spojení slovenských politiků s italskou mafií. Kromě jiného zmiňuje i možné zneužívání evropských zemědělských dotací.

„Členské země jsou zodpovědné za legální využívání evropských peněz. Je to v první řadě jejich odpovědnost,“ připomněl Winterstein. Komise podle něj každé obvinění podobného typu bere velmi vážně. „O mediálních informacích přicházejících ze Slovenska víme a situaci prověřujeme,“ doplnil s tím, že komise nyní očekává reakci Slovenska.

Na Slovensko by se kvůli záležitosti mohli vydat i zástupci Evropského parlamentu, navrhl dnes dopoledne šéf jeho nejsilnější frakce EPP Manfred Weber. Už ve středu europarlament uctil Kuciakovu památku minutou ticha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek