Europoslanci odložili o den cestu na Slovensko kvůli Kuciakovi

07.03.2018
Euroskop, čtk

Na žádost socialistické frakce Evropského parlamentu odložili evropští poslanci o jeden den cestu na Slovensko, kam se chystají kvůli vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka. Včera to oznámil na svém webu europoslanec Sven Giegold ze Skupiny Zelených/Evropské svobodné aliance. Poslanci měli na Slovensko dorazit ve středu, ale podle Giegolda přijedou až ve čtvrtek.

Evropské socialistické strany se podle tohoto europoslance musejí „konečně jednoznačně distancovat“ od slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Ficovy urážky novinářů a vyjádření týkající se amerického finančníka a filantropa George Sorose jsou nepřijatelné, uvedl Giegold. „Fico se stává slovenským Orbánem,“ dodal s odkazem na maďarského premiéra Viktora Orbána.

Narážel tak na Ficovu kritiku prezidenta Andreje Kisky za jeho loňskou schůzku se Sorosem. Finančník maďarského původu Soros se v poslední době dostal do centra pozornosti před dubnovými parlamentními volbami v Maďarsku. Orbán ve své kampani zdůraznil téma migrace a obvinil Sorose, že jeho záměrem je zaplavit Evropu migranty.

O přesném programu europoslanců na Slovensku se podle Giegolda rozhodne v průběhu dnešního dne. Původní středeční program počítal s debatou s aktivisty z nevládních organizací, které se angažují v boji proti korupci, a se setkáním s novináři. Ve čtvrtek se měli europoslanci potkat s Ficem a ministrem vnitra Robertem Kaliňákem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek