Europarlament projedná vztahy s Británií či poštovné za balíky

13.03.2018
Euroskop, čtk

Na plenárním zasedání Evropského parlamentu budou dopoledne poslanci debatovat o stanovisku k podobě budoucích vztahů Evropské unie a Británie, odpoledne je čeká mimo jiné rozprava o vyjednávací pozici vzhledem k příštímu víceletému rozpočtu unie. S prohlášením o situaci v Sýrii pak vystoupí šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Jak o stanovisku ke vztahům po brexitu, tak o tom ohledně víceletého finančního rámce pro léta 2021 až 2027 se bude hlasovat ve středu. V souvislosti s brexitem by měli poslanci stejně jako komise podpořit asociační dohodu jakožto rámec budoucího vztahu s Británií. Řídící skupina Evropského parlamentu pro brexit uvedla, že tento vztah má stát na hospodářských a obchodních vazbách, spolupráci v zahraniční politice, vnitřní bezpečnosti a konkrétních výzkumných projektech.

Poslanci dnes budou také hlasovat o řadě legislativních návrhů, například o projektu nových evropských pravidel pro zasílání balíků do zahraničí. Opatření má vnést transparentnost do cen poštovného, které se v různých státech výrazně liší a místy se mohou vyšplhat až na pětinásobek domácích sazeb.

Vysoké ceny zásilek jsou podle europoslanců překážkou nejen pro zákazníky, ale také například pro online prodejce. Nepřehlednost v cenách prý může lákat poskytovatele doručovacích služeb k tomu, aby si účtovali nepřiměřeně mnoho.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek