Europoslance čeká hlasování o rozpočtu a debata o Kuciakovi

14.03.2018
Euroskop, čtk

Nový víceletý finanční rámec unie, americká cla na hliník a ocel a bezpečnost investigativních novinářů v Evropě. Taková jsou hlavní témata dnešního jednání Evropského parlamentu. V souvislosti s vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka budou europoslanci pravděpodobně diskutovat také o možném zneužívání evropských fondů na Slovensku.

Rozprava zařazená kvůli vraždě investigativního slovenského reportéra je na programu odpoledne. Ještě předtím by měli poslanci skupiny Evropských lidových stran (EPP) informovat o výsledcích dvoudenní parlamentní mise na Slovensku, při níž šestičlenná delegace minulý týden hovořila se zástupci médií a nevládních organizací, ale také s nejvyššími ústavními činiteli a zástupci orgánů činných v trestném řízení.

Očekává se, že v rozpravě v plénu se budou řečníci zabývat možným zneužíváním eurofondů na Slovensku, které Kuciak popisoval ve svém posledním článku.

Stanovisko k víceletému finančnímu rámci

Evropský parlament dnes také jako první z evropských institucí přijme stanovisko k příštímu víceletému rozpočtu unie. Hlasovat se bude o dvou návrzích. První stanoví fiskální priority parlamentu a konstatuje nutnost „výrazného navýšení rozpočtu“ pro jejich financování.

Druhý popisuje, jak docílit navýšení vlastních zdrojů unie, které by pokrylo ztrátu způsobenou odchodem Británie a náklady na nové priority, jakými jsou bezpečnost a migrace. Evropská komise by měla pozici EP zapracovat do svých návrhů, které má zveřejnit na začátku května.

Dnešní program ale otevře debata o rozhodnutí Spojených států uvalit cla na dovoz hliníku a oceli a o připravované reakci EU. Poslance pak čeká také rozprava o dvojici legislativních návrhů týkajících se společného základu daně z příjmu právnických osob. Hlasovat se o nich bude ve čtvrtek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek