Zástupci zemí EU diskutují o legislativních prioritách Unie

20.03.2018
Úřad vlády

Na okraj dnešního zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se uskuteční pracovní oběd ministrů a státních tajemníků pro EU. Diskuze během oběda by se měla zaměřit na hlavní legislativní priority, které je třeba dokončit či v nich alespoň učinit zásadní pokrok ještě před koncem stávajícího legislativního a institucionálního období v květnu 2019. Podkladový dokument pro tuto neformální diskuzi připravilo bulharské předsednictví EU.

Česká republika považuje za klíčové, aby debata o legislativních a politických prioritách do konce legislativního období dostatečně reflektovala strategická vodítka a priority, jež byly stanoveny Evropskou radou na neformálních summitech v Bratislavě a v Římě. Příprava příštího institucionálního cyklu by se navíc měla řídit Agendou lídrů, která formulovala klíčová témata pro budoucí směřování evropské integrace.

Česko podpoří zaměření pozornosti zejména na ekonomickou prosperitu zahrnující dokončení vnitřního trhu, energetickou a klimatickou politiku, vnitřní i vnější aspekty bezpečnosti Unie či rozšiřování EU.

Autor: Lukáš Hadrava, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek