EU chce zjednodušit pohyb vojenských transportů

28.03.2018
Úřad vlády

Evropská komise dnes zveřejnila akční plán k vojenské mobilitě. Jeho cílem je navrhnout potřebné kroky, které by měly odstranit zjištěné překážky při přepravě vojenského personálu či materiálu přes Evropu, a vytvořit harmonogram jejich provádění. Komisní iniciativa doplňuje nizozemský projekt v rámci PESCO (Stálá strukturovaná spolupráce), jehož se účastní i Česká republika.

Vojenská mobilita neboli vojenský schengen jsou stále častěji skloňovanými pojmy. Rozhodnutí k povolení vstupu cizích vojsk na území státu je svrchovaným právem každého státu. Při přepravě vojenského personálu či materiálu přes Evropu však vzniká mnoho bariér, které přesuny nadměrně prodlužují. Jde o bariéry legislativní, regulatorní či infrastrukturní. Tzv. vojenský schengen by měl tyto překážky odstranit či alespoň zrychlit a zjednodušit jejich překonávání.

Ke zlepšení situace již probíhá několik iniciativ, a to jak v EU, tak v NATO, a obě organizace se snaží o maximální spolupráci. Evropská komise na podzim vydala k problematice sdělení, k němuž právě dnes přidala akční plán.

Autor: Magda Nemkyová

Sdílet tento příspěvek