VB souhlasí se španělským návrhem vytvoření „aliance civilizací“

28.07.2005
Aliance, která by v boji proti terorismu spojila muslimské země se zbytkem světa, by měla být součástí unijní protiteroristické politiky.

Britský premiér Blair uvítal návrh na vytvoření „aliance civilizací“, která by stále v čele boje proti terorismu. Návrh, který by spojil křesťany a muslimy, mu předložil španělský premiér José Rodriguez Zapatero na středeční schůzce v Londýně.

„Diskutovali jsme s panem premiérem o návrhu, který by vytvořil určitou alianci cilivizací, jež by nás spojila dohromady, tedy naše země s muslimskými“, uvedl Blair po skončení schůzky. Konkrétní verze návrhu by mohla podle něj být vypracována během příštího pár měsíců. Vinu za zvýšení rozdílů mezi islámskými zeměmi a zbytkem světa dává za vinu především teroristům. Tuto ideu Blair zdůraznil již několikrát, naposledy po nedávných teroristických útocích v Londýně, při nichž zahynulo 56 lidí.

Podle Blaira už Španělsko nemusí být opatrné při podpoře Velké Británie v boji proti terorismu, jelikož španělská účast na bojových operacích v Iráku skončila. „Na účasti země na vojenské operaci v Iráku již nyní riziko teroristického útoku podle mého názoru nezávisí. Toto riziko je nyní globální. Příkladem jsou nedávné teroristické útoky v Egyptě.“ Zapatero upozornil, že hrozba teroristů je hrozbou proti všem. Ohrožení podle něj zasahuje všechny země rovnoměrně.

Španělský ministerský předseda a jeho strana se dostaly k moci těsně po teroristických útocích v Madridu. Po svém nástupu Zapatero okamžitě změnil názorovou pozici Španělska k válce v Iráku, kterou dřívější konzervativní vláda podporovala, a nařídil stažení španělských vojáků z oblasti. Poté se Španělsko oficiálně k otázce terorismu příliš nevyjadřovalo až po současnou ideu vytvoření nové aliance.

Vztahy mezi Británií a Španělskem se ovšem po stažení španělských vojáků z Iráku příliš nezhoršily. Obě země si například vyměňovaly své zkušenosti z boje proti teroristickým organizacím ETA, resp. IRA.

Sdílet tento příspěvek